En reseblogg av Hanna-Mia Persdotter
Kalmar_Hero.jpg

Mitt KALMAR

Kalmar med Kalmar Slott, Gamla Stan, Kvarnholmen, Kattrumpan, Kalmarsundsparken, Långviken och Stensö. Bilder och restips.

Tomater, paprika och gurka från Kalmar södra koloniområde

Mitt KALMAR

 
Kalmar, karta

Var: Kalmar – Sverige.
När: Någon gång varje år.
Hur: Med bil eller buss från Stockholm, ofta i kombination med Öland.

 
 

Jag är född i KALMAR och bodde här tills jag var 20 år. Idag åker jag hem minst ett par gånger varje år, och är tacksam över att jag kommer från en av Sveriges absolut finaste städer. Både Kalmar och Öland är alltid värda ytterligare ett besök – inte minst på sommaren.

 
 

 
 

I mitten av 1200-talet var Kalmar en av Nordens viktigaste städer. Sedan bildades Kalmarunionen, en union mellan Norge, Danmark och Sverige som varade mellan 1397 och 1523. Här ingick också Finland, Island, Grönland, Färöarna, Orkneyöarna och Shetlandsöarna. Som barn växte jag därför upp i tron att Kalmar en gång hade styrt världen.

 
 

Kalmar Slott med sin vallgrav

Kalmar Slott

KALMAR SLOTT & GAMLA STAN

Ikonen för Kalmar, Kalmar Slott, listades 2019 som ett av världens 21 vackraste slott av CNN. Slottet började byggas redan på 1100-talet, och fick sitt nuvarande utseende under Gustav Vasas tid. Jag älskade att leka och klättra här när jag var liten och har spenderat mycket tid innanför vallgraven.

Skandinaviens bäst bevarade renässansslott
— CNN

Precis intill slottet ligger Stadsparken. Den invigdes 1880, men här finns även välbevarade träd som planterades redan under 1700-talet. I Stadsparken ligger också Kalmar Konstmuseum och en restaurang som i folkmun kallas Byttan, eftersom den ursprungliga byggnaden liknade en gammal smörbytta i trä.

 
 
Trähus på kullerstensgatan Gamla Kungsgatan, Kalmar

Gamla Kungsgatan, Gamla Stan

Solros

Solros i villakvarteren Getingen

 
 

Intill Stadsparken, på andra sidan den vackra lindallén, ligger Gamla Stan med Kalmars kanske mest fotograferade gata – Gamla Kungsgatan. Nuvarande Gamla Stan, som består av små trähus och kullerstensgator, byggdes upp efter det att medeltidens Kalmar flyttats till Kvarnholmen. Det finns alltså ett ännu äldre “gamla stan” under de hus och gränder vi ser här idag. Under medeltiden låg exempelvis en kyrka här som var så mäktig att Kalmars nuvarande domkyrka med god marginal hade fått plats inuti den.

 
Äppelträden blommar

Äppelträden blommar

Små vägskyltar i trä i Gamla Stan, Kalmar

Detalj i Gamla Stan

Romersk sallat i rabatten

Romersk sallat

 

Besöker man Kalmar under våren eller sommaren rekommenderar jag ett besök i Krusenstiernska Gården, som ligger bakom det långa röda planket på Stora Dammgatan. Krusenstiernska Gården är en välbevarad stadsträdgård från 1800-talet, men också ett kafé. I denna oas av grönska, odlingar, och gamla träbyggnader är det skönt att pausa en stund med en kaffe vid ett bord i skuggan under ett äppelträd.


KVARNHOLMEN

 
 

Kvarnholmen är den ö nordost om slottet dit centrum flyttades i mitten av 1600-talet. Samtidigt byggdes också en ringmur, som tyvärr till stora delar är borta idag även om vissa bitar finns kvar. Gatorna lades i ett regelbundet rutmönster med Storgatan i mitten, och följer man Storgatan hela vägen till dess ände möts man i förlängningen av en badbrygga som leder ut i Kalmarsund. En fin detalj med Kvarnholmen är också att det är den stadsdel i Sverige som har flest kulturminnesmärkta hus.

 
 
Storgatan i Kalmar

Storgatan

 
 

Den mest kända byggnaden på Kvarnholmen är Kalmar Domkyrka, som även kallats Sveriges mest kärleksfulla barockbyggnad. Kyrkan, som invigdes 1682, är en domkyrka även om Kalmar inte är ett eget stift. Kalmar Domkyrka ligger på Stortorget, som på sätt och vis också fungerar som en stor öppen gräns mellan själva stadskärnan och delarna runtomkring. Öster om Stortorget finns flera charmiga bostadshus som ligger i prydliga trähuslängor med rosenbuskar klättrandes längs väggarna.

Cyklist framför Kalmar Domkyrka på Stortorget, Kalmar

Kalmar Domkyrka och Stortorget

För att komma till Kvarnholmen rekommenderar jag gångbron över Systraströmmen som utgår ifrån strandkanten vid Kalmar anstalt. Fängelset är det äldsta i Sverige som fortfarande är i bruk och ofta kan man skymta fångar i fönstren eller på rastgården när man går förbi. Nära gångbron, fast på Kvarnholmssidan, ligger Kalmar gamla vattentorn som också är ett av stadens landmärken. Det 65 meter höga tornet är idag omgjort till lägenheter.

 
Vackra trähus och stockrosor på Kvarnholmen i Kalmar

Vackra trähus på Kvarnholmen

Kalmar gamla vattentorn och Systraströmmen med gångbron

Kalmar gamla vattentorn och Systraströmmen med gångbron

Gamla trähus på Strandgatan i Kalmar

Hus på Strandgatan, nära Kvarnholmen

 

I stadskärnan finns flera små mysiga butiker. En favorit är anrika Gerdas Te & Kaffehandel som ligger på Storgatan i ett av Kvarnholmens äldsta stenhus, Cerstenska huset från 1667. När jag var liten brukade jag gå in här bara för att känna doften, och idag ser jag alltid till att köpa med mig en påse te med Kalmaranknytning hem. Kattrumpeblandningen har blivit en favorit.

 
Teer på Gerdas Te & Kaffehandel på Kvarnholmen i Kalmar

Gerdas Te & Kaffehandel

David och Goliat på Vasabrunnen, Larmtorget, Kalmar

David och Goliat på Vasabrunnen, Larmtorget

Kullzénska Caféet på Kvarnholmen i Kalmar

Kullzénska Caféet

 

Kalmar har även många bra konditorier, och flera av dem finns på Kvarnholmen. I ett vackert bevarat trähus från 1770-talet, i korsningen Kaggensgatan/Norra Långgatan, ligger Kullzénska Caféet. Huset ägdes av syskonparet Henning och Signe Kullzén som vägrade att sälja sitt föräldrahem när resten av kvarteret revs till förmån för Domusvaruhuset på 1960-talet. Henning drev ett antikvariat på nedervåningen och Signe en pappershandel precis intill. Övervåningen hade de som bostad, och det är här kaféet ligger idag – med möbler och inredning i ombonad 1800-talsanda.

Höst och vintertid rekommenderar jag också traditionella Holmgrens konditori som även det ligger på Kaggensgatan. Holmgrens grundades redan 1868 och är därmed Kalmars äldsta konditori.

 
 
Ängöl Pale Ale, från det lokala bryggeriet i Kalmar

Ängöl, från det lokala bryggeriet

Lotta på Lycksalighetens ö, med Sylvanderparken och gamla vattentornet i bakgrunden, Kalmar

Lotta på Lycksalighetens ö, med Sylvanderparken och gamla vattentornet i bakgrunden

 
 

För den som istället är sugen på lunch är min rekommendation Cayenne Kalmar inne i Gallerian. Cayenne har serverat bakade potatisar sedan 1988, och de goda potatisarna väger väl upp för de mindre charmiga lokalerna. På sommaren har Cayenne dessutom en uteservering på Storgatan.

Det finns såklart även många restauranger på Kvarnholmen, exempelvis är Gröna Stugan och Ernesto Ristorante populära, men mina personliga favoriter ligger inte på Kvarnholmen. Jag rekommenderar istället Slipkajen på Varvsholmen, men framför allt Kallskänken på Esplanaden.

Klapphuset i Kalmar

Klapphuset

Även i utkanten av Kvarnholmen finns det några pärlor. För den historieintresserade kan jag varmt rekommendera ett besök på Kalmar Läns Museum som ligger på Skeppsbrogatan, i den gamla ångkvarnen. Där finns bland annat stående utställningar om regalskeppet Kronan som förliste utanför Öland 1676, och om Jenny Nyström – Kalmarflickan som for till Paris och blev en av Sveriges mest folkkära illustratörer. Här finns också Restaurang & Kafé Ångkvarnen.

Ytterligare en sevärdhet hittar ni om ni följer Storgatan så långt det går och sedan tar vänster precis innan ni kommer fram till badbryggan. Där ligger Klapphuset – det enda återstående i Skandinavien. Det sägs att de trasmattor som tvättas här blir extra klara i färgerna tack vare det lätt saltade vattnet i Kalmarsund.


UPPLEV KALMAR FRÅN VATTNET

Ett trevligt sätt att uppleva Kalmar är att göra det från vattnet. Vi brukar hyra kanot på Hotell Svanen eftersom det är prisvärt, men det finns även andra uthyrningsställen.

 
Paddling utanför Kalmar Slott

Paddling utanför Kalmar Slott

Elevatorkajen och Kalmar Läns Museum i den gamla ångkvarnen, Kalmar

Elevatorkajen och Kalmar Läns Museum i den gamla ångkvarnen till höger

 

Den långa paddelturen går först runt Ängö, Varvsholmen, Kvarnholmen och Kärhovet. Sedan finns möjlighet att göra en avstickare till Grimskär, en liten holme i sundet med en intressant historia. Det sägs att man på medeltiden använde holmen för avrättningar, och att dess namn kommer från ett grinande huvud som fästs på en påle för att avskräcka fienden. Efter Grimskär brukar vi runda Kalmar Slott, innan vi till sist paddlar tillbaka via Systraströmmen och Fredriksskans.

SUP i soluppgången över Kalmarsund, med utsikt över Ölandsbron

Tidig morgon och solen går upp över Kalmarsund

Det går också bra att upptäcka Kalmar från en SUP. Vindstilla dagar kan man runda både Kvarnholmen och Kalmar Slott, även om man måste se upp för grund – framför allt under vindbryggan vid vallgraven där jag ofrivilligt doppat mig en gång. Tar man sig ut till Svinö Naturreservat kan man också SUPa vid pelarna på Ölandsbron.


BADPLATSER – MINA FAVORITER

Mycket i Kalmar kretsar kring Kalmarsund. När jag växte upp badade jag varje dag på somrarna och idag har vattnet gjorts ännu mer lättillgängligt med badbryggor på fler platser. Trots att Kalmar är en riktig sommarstad och även om fler och fler turister börjar inse att Kalmar har mer att erbjuda än bara slottet går det fortfarande att hitta badplatser där man i stort sett kan vara ensam.

Badplasten Kattrumpan en varm sommardag, Kalmar

Kattrumpan

Det mest centrala badet är Kattrumpan, som ligger i stadsdelen med samma namn längst ut på Kvarnholmen. Kattrumpan är en charmig badplats och för den som vill är det inte långt att simma över till Laboratorieholmen, även om jag i så fall rekommenderar badskor.

 
Stensö udde med Vasastenen, Kalmar

Stensö udde

Sandskulptur av sardiner i Kalmarsundsparken, Kalmar

Kalmarsundsparken

Stensö, med en av bryggorna på Flundran, Kalmar

Stensö, med en av bryggorna på Flundran

 

Vill ni bada med utsikt över slottet rekommenderar jag Kalmars populäraste badplats – Kalmarsundsparken. I Kalmarsundsparken finns en sandstrand och en 180 meter lång brygga med flera stegar. Varje sommar arrangeras här också en sandfestival med sandskulpturer.

Lite längre söderut hittar ni den kanske bästa badplatsen – Långviken – med sitt hopptorn på fem, sju och en halv och tio meter. Hopptornet byggdes 1954, och återinvigdes igen 2020 efter en välbehövlig restaurering. Det är en fantastisk känsla att kunna blicka ut över både slottet och Öland när man hoppar. Här finns dessutom många bryggor och även en mindre sandstrand.

Längst söderut ligger halvön Stensö som är en annan personlig favorit. Stensö är känd för att Gustav Vasa landsteg här den 31 maj 1520. Längst ut på udden, i närheten av den stora stenen som rests till minne av landstigningen, finns en badbrygga – men de flesta väljer att bada på mer lättillgängliga Stensö badplats där även ön Flundran finns. Stensö har också fina löpspår och en relativt nybyggd höghöjdsbana.

 
 

Utsikt över Kalmarsund från ön Garpen

Utsikt över Kalmarsund från ön Garpen, där min farmors syster Anna-Brita tragiskt drunknade som 13-åring 1925 – tillsammans med nio andra ungdomar

Kalmar och Kalmarsund är min favoritplats på jorden och jag hoppas att jag en dag har möjlighet att spendera mer tid här än vad jag gör idag.

 
 

 
 

LÄS MER: