DANMARK – på andra sidan sundet
Någon gång ibland
Var: Köpenhamn, norra Själland & Mön – Danmark.
När: Någon gång ibland, men framförallt sommaren 2019.
Hur: Med tåg eller bil från Stockholm till Köpenhamn. Därefter vidare med bil.
Under tretton år bodde jag i Göteborg och då låg DANMARK liksom bättre till. Men nu har jag testat nattåget från Stockholm till Köpenhamn och insett att kontinenten inte behöver vara så långt ifrån ostkusten heller. Detta vårt minsta grannland har mycket att erbjuda och jag gillar Danmark som resmål eftersom det känns både borta och hemma.
Dansk turistaffisch från 1946
Dansk turistaffisch från 1964
KÖPENHAMN
Nyhavn
Ikoniska Nyhavn i Köpenhamn är förmodligen den mest fotograferade platsen i hela Danmark. Alla känner igen de färgglada husen som trängs på rad nere vid vattnet. Jag har försökt utmana mig i att hitta andra platser i Köpenhamn som erbjuder en än mer tydlig och rättfram symmetri. Största wow-känslan fick jag när jag öppnade porten till kontorskomplexet Axelborg och vände blicken upp mot trapphuset – ett tips för den arkitektur- och fotointresserade.
Parkeringshus i centrala Köpenhamn
Superkilen
Palads Teatret
Axelborg
Jag gillar arkitekturen i Köpenhamn. Här finns en blandning av gammalt och hypermodernt och danskarna är inte rädda för det färggranna. Mycket i innerstan domineras av tegel, något som syns tydligt uppifrån tornet på Vor Frelsers Kirke på Christianshavn.
Utsikt över Köpenhamn
Köpenhamn har gjort sig känt som ett matmecka för den som gillar nya smaker. Men min erfarenhet är att det inte är så enkelt att äta gott som man först tror. Vissa caféer som erbjuder frukost och enklare luncher har blivit så hypade på sociala medier att köerna och väntetiderna vuxit sig orimligt långa, i kombination med att kvaliteten sjunkit. Bäst är att göra en grundlig research och boka restaurangbord i tid.
Mysiga butiker
Smörrebröd – Danmarks nationalrätt
Palmhuset, Botanisk have
Den lille havfrue
Ingenting är som att utforska huvudstaden i världens lyckligaste land på två hjul. Många hotell erbjuder cykel att hyra eller låna och det är ett oslagbart transportmedel. Tack vare cykeln har vi kunnat ta oss ut utanför centrum, där vi bland annat utforskat både charmiga bostadsområden och Refshaleøen.
Dimma över Öresund
Amagertorv, Støget
Refshaleøen
SJÄLLAND
När vi bilade på Själland slogs vi av hur vacker naturen i Danmark är. Som stavhoppare stäckkörde jag E47:an många gånger mellan Helsingör och Rödby på väg ner mot Tyskland. Det ska jag aldrig göra om! Det finns fantastiskt många fina ställen och trädgårdscaféer längs med småvägarna att stanna vid och är det sommar kan man ta sin fika ute bland blommor, bin och fjärilar. Vi hade tur och lyckades till och med se kronhjort.
Fjärilar i en av alla botaniska trädgårdar på Själland
Danmark består av över fyrahundra öar och har en lång och varierad kust. Kustlinjen längs norra Själland är känd som den danska Rivieran. Här löper långa vita stränder ut mot Kattegat och små pittoreska badorter avlöser varandra. Sommaren 2019 besökte vi Humlebæk, Helsingör, Hornbæk, Gilleleje och Liseleje och vi valde också att stanna vid ett par av alla slott som finns på Själland.
Hornbæk Strand
Gilleleje
MØN
Ett av de mest välkända naturområdena i Danmark är Møns Klint. Det är svårt att förstå att denna natur faktiskt finns här i Norden. De höga kalkklipporna, det turkosa vattnet och den gamla bokskogen som växer längs sluttningarna är som tagna någon helt annanstans ifrån. Från högsta punkten stupar de vita klipporna 140 meter rakt ner i havet – och jag som trodde att Danmark var platt.
Møns Klint
Det finns så mycket i Danmark att upptäcka. Jag har tidigare varit i Odense, Billund, Århus, Fredrikshamn och Skagen och jag vill åka tillbaka till dessa platser och till så många fler. Att sommarsemestra i Danmark är ett hett tips och något jag ska försöka påminna mig själv om att göra fler gånger. Det känns bra att alla dessa möjligheter finns så nära, bara en bro eller färja bort.